You are currently viewing Herkimer dijamanti

Herkimer dijamanti

Herkimer dijamanti su poznati kao jasni, dvostruko završeni (terminisani) i uglavnom izuzetno sjajni kristali kvarca koji se nalaze u šupljinama dolomitnih stena u Herkimer okrugu, Njujork i okolnim područjima, SAD. Slični termini se koriste za kristale kvarca iz brojnih drugih svetskih lokaliteta koji su nastali pod niskotemperaturnim hidrotermalnim uslovima u sedimentnim stenama i često sadrže hidrokarbonske inkluzije.

Herkimer dijamanti su popularni među kolekcionarima već više od 100 godina. Različiti lokaliteti u Herkimer okrugu i dalje proizvode mnogo uzoraka svake godine. Međutim, potrebno je puno teškog manuelnog rada da bi se pronašli dobri primerci.

Nekoliko drugih lokaliteta proizvodi kvarcne kristale slične Herkimeru, ali samo retki od njih mogu da proizvedu kristale koji se podudaraju po savršenstvu, sjaju i transparentnosti sa najboljim Herkimer dijamantima. Ljudi koji prodaju kvarcne kristale nalik na Herkimere, iz drugih lokaliteta, često pokušavaju da trguju imenom nazivajući svoj kvarc Herkimer kvarcom ili Herkimer dijamantima. Naravno, to iritira kolekcionare pravih Herkimer kvarcnih kristala koji tvrde da Herkimer dijamanti dolaze samo sa područja oko Herkimer okruga u Njujorku.