You are currently viewing Vanzemaljski minerali

Vanzemaljski minerali

Tim istraživača je otkrio najmanje dva nova minerala koja nikada ranije nisu viđena na Zemlji u meteoritu težine 15 tona. Pronađen je u Somaliji i važi za deveti najveći meteorit ikada pronađen.

Dva pronađena minerala potiču iz jednog komada meteorita, od 70 grama, koji je poslat na Univerzitet u Alberti, radi klasifikacije. Već postoji potencijalni treći mineral koji se razmatra. Ako bi istraživači dobili više uzoraka iz ogromnog meteorita, postoji šansa da bi mogli pronaći još minerala, primećuje Kris Herd, profesor u Odseku za zemlju i atmosferske nauke i kustos Meteorit kolekcije Univerziteta.

Dva nedavno otkrivena minerala dobila su nazive elaliit i elkinstantonit. Prvi je dobio ime po samom meteoritu, nazvanom “El Ali” meteoritom jer je pronađen u blizini grada El Ali u regiji Hiiraan u Somaliji. Herd je drugi mineral nazvao po Lindi Elkins-Tanton, potpredsednici ASU Interplanetary Initiative, profesorki na Školi za istraživanje Zemlje i svemira na Univerzitetu Arizona State i glavnoj istraživačici NASA-inog nadolazeće misije Psyche.