You are currently viewing Šta je akvapras?

Šta je akvapras?

Akvapras je trgovačko ime, registrovani zaštitni znak Janija Melasa, u svetu gemologije poznatog istraživača dragog kamenja. Radi se zapravo o plavo-zelenom kalcedonu, koji boju dobija zbog primesa hroma i nikla.

Godine 2013, veteran istraživač dragulja Jani (Yianni Melas) je otkrio potpuno novi plavo-zeleni dragulj u Africi. Tokom ranijih godina ljudi su slučajno nailazili na ovaj kamen tokom svojih istraživanja. Međutim, svako je imao drugačije mišljenje o svom pronalasku. Neki su mislili da je opal, drugi su ga smatrali hrizoprasom, a neki su verovali da je hrizokola. Niko zaista nije video vrednost u tome. Ipak, Melas je uzeo jedan kamenčić sa sobom i odlučio da sazna šta je to zaista.

U potrazi za konačnom, definitivnom rečju o onome što je imao, 2015. godine Melas je poslao uzorak Gemološkom institutu Amerike (GIA). Konačno, dobio je telefonski poziv u kojem mu je saopšteno da je pronašao “nešto neverovatno”. Nije bio ni hrizopras ni hrizokola. Radilo se o kalcedonu koji nikada ranije nije otkriven, odnosno zvanično registrovan.

Jedinstvenost ovog nalaza je navela gospodina Melasa da postavi rudnik i pokrene eksploataciju, a obradu i distribuciju kamena kontroliše Avant Chordia.

David Lazič i Jani Melas na 6. Mediteranskoj gemološkoj i juvelirskoj konferenciji

GemHuntersi su imali sreću da se lično upoznaju i druže sa Janijem, prošle godine, na Mediteranskoj gemološkoj i juvelirskoj konferenciji održanoj u Solunu. Tada smo i iz prve ruke mogli da saznamo neke pikanterije u vezi sa Melasovim istraživačkim poduhvatima.