You are currently viewing Zlatni grumen / kuglica (Gold nugget)

Zlatni grumen / kuglica (Gold nugget)

Zlatni grumen je fragment koji je erodirao iz originalnih ruda/stena. Često pokazuju znakove abrazivne poliranosti od strane delovanja vode, a ponekad još uvek sadrže inkluzije kvarca ili drugog materijala iz rudne matrice.

Vodotokovi često koncentrišu kuglice i sitniji zlatni materijal u naslagama. Kuglice se odvajaju ispiranjem naslaga, ali se takođe mogu naći i u ostacima nakon eksploatacije u rudnicima.

Mnoge zlatne kuglice nastaju kao skupovi kristala zlata iz veoma tople vode u pukotinama tvrdih stena, često sa kvarcom. Kasnije, erozija oslobađa zlatne kuglice koje završavaju u potoku zbog gravitacije. (Jednu od naših akcija ispiranja zlata možete pogledati na OVOM LINKU!)

Drugi plemeniti metali kao što je platina formiraju nakupine na isti način.

Koji je sastav zlatnog grumenja?

Obično su čistoće od 20.5K do 22K (83% do 92% po masi). Zlatne kuglice u Australiji često su 23K ili nešto više, dok su one sa Aljaske obično sa nižom karatažom. Čistoću možete grubo proceniti bojom “nuggeta” – što je bogatija i dublja narandžasto-žuta, to je veći sadržaj zlata.

Da li su zrnca zlata čistog sastava?

Većina zrnaca zlata je između 85 i 95 posto čistog zlata, a preostali sastav čine neki od drugih vrsta minerala. Zrnca u lateritu mogu biti crvenkasta ili crna, dok se zrnca u kvarcu pojavljuju obavijena belim slojem.

Koliko vredi zrno zlata?

Primerak zlatnog zrna je matrica zlata i drugih stena, obično kvarca ili rude gvožđa (u Australiji). Ako je odnos zlata i stene visok, a oblik pokazuje mnogo zlata na površini, vaše zrno može imati veću vrednost. Najveći primerak zlatnog grumena na svetu do danas je Holtermanov grumen, pronađen u Australiji u Hill Endu, NSW, 1872. godine. Težine je od neverovatnih 285 kg.