You are currently viewing Dan kada me je Cer nagradio

Dan kada me je Cer nagradio

Možda nametljiv naslov, posebno kada se uzme u obzir da je Cer uvek darežljiv prema onima koji ga poštuju. I jako opasan kada to nije slučaj.

Ova veličanstvena planina je ujedno i jedna od mojih najdražih lokacija, i što se tiče lova na minerale ali i u svakom drugom smislu. Cer nosi zapise civilizacija hiljadama godina starih, istorijski je jedan od najznačjanijih lokaliteta u zemlji. Geološki je u Srbiji takođe na samom tronu.

Nekom drugom prilikom ćemo nastaviti priču o “uspavanom zmaju”, Ceru. Sada je na redu reportaža sa jedne od mnogih tura lova na kristale, upravo na ovom našem “zmaju”.

U sred leta, pre više od godinu dana, spas od prljavog grada i nesnosnih vrućina, nas trojica smo pronašli šetajući po šumama geološkog gorostasa. Jedan od članova ekspedicije bio je i moj prijatelj Stevan, kome sam posvetio poseban tekst “Cerski vuk”.

Cerski vuk i nas dvojica smo imali novu lokaciju na samoj planini i bilo je vreme da se ista i proveri. Nismo se ni malo pokajali.

Uz veliki broj iskopanih berila i pristojnih akvamarina, kvarca, čađavaca i turmalina, imao sam neverovatnu sreću da “ugrabim” jedan od najlepših akvamarina ikada pronađenih na planini kod nas. Sasvim slučajno (ili ne), ovaj prelepi, čisti, moćni kristal, perfektne geometrijske forme, završio je u jednoj od mojih vitrina. I dalje je on kralj cele moje kolekcije.

Osim u odličnom ulovu, uživali smo u prirodi. Imali smo prilike da se susretnemo i sa nekoliko poskoka, ali uz pozdrav, nismo se dalje zadržavali i ometali životinje u njihovom životnom prostoru.

Bio je ovo jedan od dana koji ću uvek pamtiti. A i kada bih nekako zaboravio, tu je uvek taj kralj planine, prelepi akvamarin, koji me uvek vraća i podseća na dan kada mi je dozvolio da budem njegov čuvar.

Opšte je poznato da je Cer veoma “varljiva” planina. Bez obzira što deluje pitomo i ne preterano zahtevno, u prošlosti su se dešavale i tragedije. Naša preporuka je da ne ulazite dublje u šume ukoliko nemate ranije iskustvo sa terenom. Adekvatno se obucite, nosite sa sobom dovoljno vode, nešto slatko i ne udaljavate se preterano od prevoza.

Kratak video o Planini Cer možete pogledati OVDE.