You are currently viewing Razlika između kristala i minerala

Razlika između kristala i minerala

Da li ste se ikada zapitali koja je razlika između kristala i minerala? Možda ste mislili da je uopšte nema. Tu ste pogrešili. Postoje veoma značajne razlike između ova dva pojma i evo jednostavnog objašnjenja kako ih razlikovati.

Kristal je svaka čvrsta tvar koja ima organizovanu strukturu. To znači da su atomi ove tvari pozicionirani na veoma preciznim udaljenostima i uglovima jedan od drugog, za razliku od stakla, na primer, u kome su atomi manje-više u “slučajnom” rasporedu.

Minerali su neorganske, prirodno prisutne supstance koje imaju kristalne strukture. Svi minerali, dakle, formiraju kristale.

S druge strane, postoje kristali koji nisu minerali, jer nisu prirodni, ili zato što nisu neorganski. Šećer i proteini su primeri čvrstih materija koje formiraju kristale, ali su organske, tako da nisu minerali. Neke sintetičke supstance koje se koriste u nanotehnologiji su kristalne, ali su i one koje je napravio čovek, tako da se i ne smatraju mineralima.

Kristali i minerali se razlikuju, ne samo putem načina na koji se koriste, već se i razlikuju po strukturi. Jednostavno rečeno, kristal je struktura sastavljena od različitih prirodnih materijala, dok je mineral sam po sebi materijal. Dva ili više minerala zapravo mogu imati isti hemijski sastav, ali se potpuno razlikuju kada se radi o kristalnoj strukturi.

Oni su poznati kao polimorfi. Kristalna struktura može značajno uticati na fizičke osobine minerala. Dobar primer za to bi bili dijamant i grafit. Kao što već znate, poznato je da je dijamant najtvrđi od svih minerala, a ipak, iako imaju isti sastav kao i grafit, ovaj potonji je po prirodi veoma mekan.

U dijamantu, svi atomi ugljenika imaju jake hemijske veze sa četiri druga atoma ugljenika, čineći savršene tetraedre po celom kristalu.
U grafitu, svi atomi ugljenika imaju jake hemijske veze sa tri druga atoma ugljenika, čineći da te veze izgledaju kao žičana ograda, a slabe sile drže te “slojeve” kao hrpe koje mogu lako da klize jedna pored druge.