Tura po austrijskim Alpama iznad grada Mallnitz

Tura po austrijskim Alpama iznad grada Mallnitz

Austrijski gradić Mallnitz poznat je po gondoli Ankogel koja vodi do novoizgrađenog planinarskog doma Hannoverhaus (2565 m) i koji je ujedno glavno polazište za vrh Ankogel (3252 m).

Mallnitz je smješten na nadmorskoj visini od 1191m, najlakši pristup gradu je vozom iz Villacha ili autom. Iznad grada Mallnitz uzdižu se dva vrha Auernig (2130 m) i Torlkopf (2446 m) čiji se greben nastavlja sve do vrha Maresenspitz (2915 m).

Vrhovi i njihova okolina ukljućujući i Ankogel pripadaju Ankogel grupi,a smješteni su u nacionalnom parku Hohe Tauern. Najveći vrh Ankogel grupe je Hochalmspitze (3360 m).

U septembru 2019 godine odradio sam prelijepu turu na vrhove Auernig i Torlkopf koji su osim planinarima poznati i minerolozima po kristalima kvarca, albita (periklina), prelijepim kristalima titanita kojih posebno ima oko vrha Torlkopf i drugim mineralima poput aktinolita, rutila,talka, magnetita, hematita i serpentina.

Sam teren po geologiji je izgrađen od metasedimenata ukljućujući kloritne i amfibolske škriljce, a mjestimično javljaju se i metamorfne stijene gnajsevi i amfiboliti.

Na planinarsku turu startao sam sa više pozicije od planinarskog doma Wolliggerhutte, odakle je do vrha Auerniga samo 1,30 h.

Pristup Auernigu vodi iz 3 smjera, jedan direktno iz grada, drugi od donje stanice Ankogel gondole, treći kraći pristup je od Wolliggerhutte.

Wolliggerhutte u alpskoj dolini Dosental je glavno polazište za planinarski dom Arthur-von-Schmid-Haus (2281 m) smješten pored jezera Dosnersee. Taj dom je polazište za vrh Sauleck (3086 m) i Hochalmspitze (3360 m).

Sa grebena Auernig-Torlkopf prelijep je pogled prema Ankogelu i alpskoj dolini Tauerntal i okolne Alpske vrhove.

Renato Selimović

Po struci diplomirani inžinjer hemije. Ljubitelj prirode, fotografije i planinarenja. U slobodno vreme se bavi istraživanjem minerala koji mu je ujedno i najdraži hobi.

Napišite komentar