You are currently viewing Painit – najređi dragi kamen

Painit – najređi dragi kamen

Iako danas poznajemo beskrajno mnogo dragulja, jedan se ističe kao najjedinstveniji i najintrigantniji: Painit. Otkriven 1951. godine, Painit je izuzetno redak i enigmatični dragulj čije formiranje još uvek nije potpuno objašnjeno.

Painit je prvi put otkriven u Mjanmaru (nekadašnji Burma) od strane britanskog gemologa Arthura C.D. Paina, po kome je dragulj dobio ime. Decenijama su postojali samo retki primeri Painita, čineći ga jednim od najređih dragulja na Zemlji. Zapravo, Ginisova knjiga rekorda je nekada navodila Painit kao najređi mineral na svetu. Međutim, u poslednjih nekoliko godina otkriveno je više nalazišta Painita, iako dragulj i dalje ostaje izuzetno redak i visoko vredan.

Painit je boratni mineral sa hemijskom formulom CaZrB(Al9O18). Njegovo formiranje se smatra da se odvija u metamorfnim stenama, posebno u kontakt zonama između mermera i granitnih pegmatita bogatih borom. Ovi pegmatiti se formiraju kada se rastopljena stena hladi i kristališe polako, omogućavajući formiranje velikih kristalnih struktura. Prisustvo bora, bitnog elementa u kompoziciji Painita, ključni je faktor u njegovom formiranju.

Jedinstvena kristalna struktura Painita se karakteriše heksagonalnim sistemom, što ga vizuelno razlikuje od drugih dragulja. Njegova boja varira od crvenkasto smeđe do tamno smeđe, a ponekad pokazuje blagu narandžastu nijansu. Ovaj jedinstveni dragulj takođe ispoljava pleohroizam, pojavu gde dragulj prikazuje različite boje kada se posmatra iz različitih uglova.