You are currently viewing “Rudnik minerala” na Rudniku

“Rudnik minerala” na Rudniku

Kada pričamo o lovu na minerale, i boravku u prirodi uopšte, Rudnik mi je oduvek bio jedan od omiljenih lokaliteta. Pre dve godine, spoznao sam Rudnik i u drugim segmentima. Upoznao sam jednog sjajnog čoveka koji zdušno, decenijama radi sve kako bi čuvao istoriju varošice i celog rudničkog kraja. Između ostalog on je i kolekcionar a pre svega jedna svestrana i interesantna ličnost.

Momčilo Paunović sa Rudika, pored brojnih angažovanja tokom cele godine ogranizuje razne kulturno-umetničke manifestacije u Domu kulture u pomenutoj varoši. Upravo jedna takva manifestacija je posebno privukla pažnju lovcima na minerale.

Naime, pre dve godine, povodom Dana rudara, u organizaciji „Rudnika i flotacije Rudnik“ u Domu kulture „Vojislav Ilić“ otvorena je izložba minerala iz zbirke gore pomenute kompanije ali i privatnih kolekcija sjajnih kolekcionara Momčila Paunovića i Branislava Pašaljića.

Ovo je odličan primer koliko je cela priča oko našeg hobija i strasti fenomenalna. Iako smo taj dan planirali odlazak na jedan od lokalieta na Rudniku, saznavši da je otvorena izložba, odmah sam promenio satnice te isplanirao da se prvo lepo provedemo u varošici, na izložbi, a potom da nastavimo put i avanturu u prirodi ove fantastične planine.

Lov na kristale nije samo kopanje, nije isključivo ni kupovina minerala, niti razmena. Lovac na „drago kamenje“ je i onaj koji kontinuirano lovi znanje, edukuje se u vezi sa svojim hobijem, upoznaje i druži se sa ljudima istih ili sličnih interesovanja. I mnogo, mnogo  više od toga. Lovac je i onaj koji je “gladan” svega što ima dodirnih tačaka sa geologijom, kamenom, pa samim tim i izložbi, radionica, predavanja itd. Događaji poput ovog su potvrda onoga što napisah, dok razmišljam na glas.

Tog lepog avgustovskog dana smo se već u prepodnevnim satima našli ispred Doma kulture i sa nestrpljenjem čekali domaćina da otvori prostorije kako bismo uživali u izloženim eksponatima. I ni malo se nismo prevarili. Naprotiv. Izložba je bila i više nego lepo organizovana, sa pažljivo odabranim uzorcima minerala i pratećim eksponatima. 

Najjači utisak mi je, osim minerala, ostavila rimska ploča, isklesana u kamenu, koja datira još sa početka III veka nove ere. Bila je posvećena boginji majke zemlje, a pronađena je na lokalitetu Veliki Šturac, na Rudniku, tačno na ulazu u jedno staro rudarsko okno. Tadašnji rudari bi se svakoga dana, pre ulaska u okno, pomolili ispred ploče a onda kretali na posao.

O mineralima na izložbi bismo mogli da pričamo satima, ali pomenućemo samo neke. Ostatak će biti izložen u galeriji pa sami odaberite svog favorita. Dakle, izložba je predstavila reprezentativne uzorke iz kolekcije kompanije „Rudnik i flotacija Rudnik“ ali i delove kolekcija Momčila i Branislava, koje su obuhvatale izuzetne primerke minerala Trepče,  i još neke kapitalne primerke sa naših prostora, poput gigantskog špica kvarca iz Teočina, ali i jedan izuzetan, takođe muzejski primerak kvarca čađavca sa Alpa. 

Osim minerala i rimske ploče, prateći eksponati su bile i izuzetne fotografije iz rudnika na Rudniku, gde su tako vešto i tako prirodno “zamrznuti” trenuci života i rada rudara, stotinama metara pod zemljom. Sjajno preneseni detalji koje skoro pa možete doživeti gledajući u lepa umetnička dela fotografa.

Često prilikom planiranja odlaska na određeni teren odaberem jednu ili više pratećih „akcija“ kako bih u potpunosti iskoristio dan predviđen za avanture. Tako je bilo i ovoga puta, i slobodno mogu reći da je događaj koji sam gore opisao uspeo da zaseni čak i glavnu aktivnost koja je bila planirana za taj datum – odlazak na teren. I pored dobrih nalaza, i generalno dobro provedenog ostatka avanture u prirodi, ono što će mi uvek buditi lepa osećanja kada evociram uspomene, jeste novo poznanstvo sa jednim sjajnim čovekom a onda i odlično organizovana izložba.

O Rudniku, Momčilu i Branislavu ćemo još pisati, jer oni to svakako zaslužuju. Ovo je bila samo jedna od lepih mikro-priča koja je morala da bude posebno predstavljena u  našem GemHunterskom online dnevniku.