You are currently viewing Muzej Vrasna – Minerali i stene Severne Grčke

Muzej Vrasna – Minerali i stene Severne Grčke

Za istinskog kolekcionara ne postoji period u toku godine u kome nije posvećen hobiju. To važi i za one magične, porodične trenutke letnjih odmora. Uz dobro planiranu rutu, uvek možete da izdvojite vreme da usput posetite neki lokalitet, neki biser prirode ili, kao u našem slučaju, muzej koji u svojoj postavci najvećim delom ima minerale i stene.

Dugo očekivani odmor smo planirali mesecima unapred a jedna od prvih tačaka koja se našla u našem planeru bio je Muzej folklora u selu Vrasna. Kao i za istraživanje terena, isto važi i za istraživanje ovakvih mesta – kreće se pretragom informacija na inetrenetu, potom satelitska analiza i na kraju kontakt sa ljudima „iz lokala“. Bez obzira da li istražujete u svojoj zemlji ili inostranstvu, „šablon“ je skoro isti.

Istraživanjem smo brzo došli do zaključka da treba da kontaktiramo gospođu Ute Gerhard koja je sa svojim suprugom Michalis Vlachosom i donirala sve uzorke minerala i stena lokalnoj zajednici. Pronašli smo kontakte i javili se. Brzo smo dobili i odgovor i zakazali obilazak.

Μουσειο Ορυκτων και Πετρωματων Β. Ελλαδος - Λαογραφικο

Put do Grčke nam je uvek živopisan i svaki put imamo po nekoliko usputnih akcija pre dolaska na destinaciju za odmor. Ovoga puta smo se opredili da stanemo na samo jednom mestu – Muzej Vrasne. Iako je dan putovanja bio i više nego prijatan, sunčan ali ne preterano vreo, malo pre samog dolaska u muzej shvatili smo da se u regionu oko Asprovalte priprema ozbiljno nevreme. Imali smo sreće da se sa Ute upoznamo i uđemo u zgradu nekoliko sekundi pre nego što je počela za nas nezapamćena provala oblaka. Pomislih, dobro je – ako negde treba sačekati kraj nevremena, onda je to muzej prepun tih šarenih kamenčića!

Posle upoznavanja i kratke uvodne priče krenuli smo u obilazak i detaljno razgledanje zbirke. Moram priznati, nisam do tada znao koliko se veliki broj vrsta minerala može pronaći severnoj Grčkoj. Za neke svetski poznate lokalitete sam znao od ranije, ali na primer da Tasos može da izrodi toliko različitih vrsta minerala, nisam. Više puta smo boravili na Tasosu, pentrali se na na najviši vrh planine Ipsarion, prikupljali uzorke vrhunskog mermera, po kome je Tasos, između ostalog poznat širom planete, ali kada smo videli šta ovo prelepo ostrvo još krije, zaista smo ostali zatečeni.

Ne samo Tasos, već cela Severna Grčka ima izuzetne lokalitete a Ute i suprug su decenijama upravo sa ovih mesta odvajali uzorke koji se danas nalaze u muzeju. Gledali smo vulkanske bombe sa ostrva Samotraki, sjajne uzorke pirita, aresnopirita i galenita iz Stratonija, kao i odličan uzorak kutnohorita, sa istog lokaliteta. Uživali smo u fanastičnim zelenim nijansama malahita sa Tasosa, koji je izrodio, osim već pomenutog mermera svestke klase, i naravno, u davna vremena bio prebogat zlatom, i uzorke barita, getita, mangano andaluzita itd. Zaista raznovrsna postavka i tematski potpuno uokvirena.

Jedan deo postavke je posebno interesantan, odličan za one koji nisu toliko u materiji, kao i decu, a ona podrazumeva da je na veoma kreativan način predstavljena uloga određenih minerala i njihova upotrebna vrednost u svakodnevnom životu čoveka. Primera radi – kristali gipsa su izloženi ispred gipsanih građevinskih ploča koje nastaju preradom ovog minerala, ili grafit, zajedno sa olovkama itd. Veoma maštovito i vrlo edukativno.

Kako se nevreme smirivalo tako smo i mi završavali obilazak postavke. Ipak i pred sam kraj našeg boravka imali smo priliku da naučimo nešto novo. Prvi put smo čuli za mineral Atapulgit (Attapulgite) koji ima izuzetnu moć apsorbcije vode/tečnosti. Koristi se dosta i u farmaciji. Jovan se lično uverio u “magiju” minerala tako što ga je prislonio na jezik, po intrukcijama gospođe Ute, i tako ga praktično zalepio jer je za manje od sekunde sva tečnost bila apsorbovana.

Za sve avanturiste koje put nanese na ovu stranu Grčke, naša topla preporuka je da posetite muzej i uz lep razgovor sa osobljem muzeja doživite mnogo više od klasične morske priče. U nastavku ostavljamo kontakt podatke i koordinate muzeja. Dobro isplanirajte put, obavezno se najavite koji dan ranije i uživajte u magiji kamena Severne Grčke. 🇬🇷

Kontakt podaci:

Μουσειο Ορυκτων και Πετρωματων Β. Ελλαδος – Λαογραφικο
Gospođa Ute Gerhard (WhatsApp): +306949210113
Email: mouseiovrasnon@gmail.com

Μουσειο Ορυκτων και Πετρωματων Β. Ελλαδος – Λαογραφικο