You are currently viewing Amolit: Fosilizovani dragulj amonita

Amolit: Fosilizovani dragulj amonita

Amolit je organski dragi kamen vizuelno sličan opalu. Najrasprostranjenijji je duž istočnih padina Stenovitih planina Severne Amerike. Sastavljen je od fosilizovanih ljuštura amonita, koji se sastoje prvenstveno od aragonita, istog minerala koji se nalazi u sedefu, sa mikrostrukturom nasleđenom od školjke. To je jedno od retkog biogenog dragog kamenja; drugi uključuju ćilibar i biser.

Godine 1981, ammoit je dobio zvanični status dragulja od strane Svetske konfederacije za nakit (CIBJO), iste godine kada je započela komercijalna eksploatacija ammolita. Godine 2007, proglašen je zvaničnim draguljem grada Letbridža (Lethbridge), u Alberti.

Hemijski sastav amolita je promenljiv, a osim aragonita može uključivati kalcit, silicijum dioksid, pirit ili druge minerale. Sama školjka može sadržati niz elemenata u tragovima, uključujući: aluminijum; barijum; hrom; bakar; gvožđe; magnezijum; mangan; stroncijum; titanijum; i vanadijum. Njegova kristalografija je ortorombična. Tvrdoća mu je 4,5–5,5, a specifična težina 2,60–2,85.