You are currently viewing Zillertalske Alpe i sva njihova blaga

Zillertalske Alpe i sva njihova blaga

Zillertalske Alpe su planinska grupa u centralno-istočnim Alpama. Najveći dio Zillertalskih Alpa nalazi se u austrijskoj pokrajini Tyrol, zatim u italijanskoj pokrajini južni Tyrol i manji dio u austrijskoj regiji Salzburg. Dostižu visinu od preko 3500 metara na svom glavnom grebenu. Najviši vrh Zillertalskih Alpa je Hochfeiler visine 3509 m.

Leže prvenstveno u geološkom “prozoru” Pennine Tauern i sastoje se uglavnom od granitnog gnajsa(centralni gnajs jezgre Zillertal) i stijena škriljevaca. U visokim dolinama nalaze se rezervoari za proizvodnju električne energije putem hidroenergije.

Područje Zillertalskih Alpa zaštičeno je kao park prirode jer su ovdje još uvijek autohtone ugrožene životinjske i biljne vrste. Brojni glečeri pokrivaju područje sa nadmorskim visinama od oko 2500 metara posebno u sjevernim područjima ali brzo opadaju zbog globalnog zagrijavanja. U južnotirolskom dijelu Zillertalskih Alpa glečeri su viši i manji, stoga se na neke od najviših vrhova preko 3000 metara na glavnom grebenu može popeti sa juga “bez leda”.

U periodu od 18-26. jula 2023. godine boravio sam 5 dana u prekrasnom alpskom gradiću Mayrhofen a zatim još 3 dana pored alpskog pregradnog jezera Schlegeis Stausee na visini od oko 1782m.

Vrijeme je bilo vrlo nestabilno u periodu kom sam borvio na Alpama, sa čestim popodnevnim pljuskovima. Za sve vrijeme brovaka samo dva izvukao sam se bez kiše.

Obišao sam poznatu minerološku destinaciju Haupental, alpska dolina koja je od jezera udaljena svega 2 sata planinarenja, a proteže se od 2200m do 2700m. Poznata je po kvarcu ametistu, čađavcima, Ti-mineralima, albitu, adularu, kyanitu, aktinolitu i amfibolima hornblendama. Moguće je pronaći i željeznu varijaciju minerala magnezita – braunerit. Puno amfibola hornblendi i aktinolita te granata,talka i fuksita moguće je naći pored jezera Schlegeis Stausee.

Od jezera također sam obišao planinarski dom Furtschaglhaus na visini od 2295m i dio minerološke lokacije Totenkopf koji dostiže visinu od 2600m. Taj dan imao sam malo problema sa grčenjem mišića jer sam prešao nadmorsku visinu od preko 800m od jezera, a dan ranije nosao sam veliki teret iz doline Haupental. Srećom pronašao sam na planinarskoj stazi prekrasni uzorak minerala aktinolita u talku koji ima izražen sjaj i jedan prekrasan primjerak za kolekcije.

Ostale dane iskoristio sam za obilazak panoramnog vrha Filzenkogel (2227 m). Pristup je žičarom iz grada Mayrhofen. Obišao sam još glečer Hintertuxer sa panoramom na 3250 metara iznad grada Hintertux. U glečeru se nalazi ledena palaća čija je dubina oko 60 metara.
Prilikom povratka prema Hintertuxu obišao sam prelijepe vodopade.

Probao sam obići i stare rudnike magnezita u Tuxerskim Alpama koji su poznati po wolframovom mineralu schelite (šelit) ali i tu mi je kiša pokvarila plan.

Zillertalski Alpi su istinsko blago za sve ljubitelje minerala i avanturiste. Ovaj spektakularni planinski raj pruža ne samo priliku za istraživanje raznolikih minerala duboko u stijenama već i za uživanje u brojnim stazama za planinarenje i biciklizam te upoznavanje s bogatom florom i faunom ovog područja. Posjeta ovom području donosi jedinstveno iskustvo koje spaja prirodu, minerale i avanturističke aktivnosti.