You are currently viewing Vjelička (Wieliczka) – više od rudnika soli
Vjelička (Wieliczka)

Vjelička (Wieliczka) – više od rudnika soli

Ima tome već pristojan broj godina, kada smo divna gospođa Lazić  i ja odlučili da ostavimo građevinske radove i renoviranje kuće na pola, bolje rečeno u totalnom haosu i da putujemo. Ta 2013. godina bila je „dobra godina“, ne zbog vina već zbog avantura.

Tada smo  između ostalih mesta posetili i spektakularni rudnik soli Vjelička u Poljskoj. Kako jedan ljubitelj minerala i geologije uopšte, da propusti da vidi ovako bitan lokalitet na proputovanju po srednjoj Evropi? Nikako! A to poreporučujem i svima koji su u GemHunterskoj priči i koji se eventualno odluče da krenu put Poljske. Verujte, bili klaustrofobični ili ne, voleli ovaj tip ekskurzija ili ih izbegavali, Vjelička je lokalitet koji se apsolutno ne sme propustiti ukoliko ste u blizini. Svi strahovi ili averzije nestaju u momentu kada uđete u ovaj neverovatan, čini se beskrajan i fantastičan svet pod zemljom.

Rudnik soli Vjelička, u istoimenom gradu na jugu Poljske (samo 10 –ak km udaljen od bajkovitog Krakova), je 1978. godine uvršten u UNESCO listu najvažnijih spomenika kulturne i prirodne baštine sveta. I to sa razlogom! Evo samo nekih grubih statističkih podataka koji već na prvu loptu oduzimaju dah. Rudnik ima 26 velikih okana i preko 180 manjih. Ima 9 horizonata na kojima se nalazi, verovali ili ne, 2000 kapela. Dakle, pričamo o kapelama pod zemljom, stvaranim stotinama godina!

ZANIMLJIVOST: Iz rudnika je tokom istorije iskopano blizu 7,5 miliona kubnih metara naslaga soli!

Iako je za turiste otvoreno „samo“ oko 3.5 km tunela, verujte mi na reč – ova razdaljina je i više nego dovoljna. Na toj turističkoj ruti doživećete sve lepote koje su rudari stvarali stotinama godina, a tih 3 i po kilometara će delovati kao da nemaju kraja. Ova razdaljina koja je otvorena za posetioce čini samo 2% od ukupne dužine tunela pod zemljom! Dobro ste čuli. Sistem tunela u Vjelički je dužine veće od 200 kilometara! DVE STOTINE!

Tura za posetioce počinje spuštanjem niz 378 drvenih stepenika i prilaz na prvi nivo koji se nalazi na dubini od 64 metara. I to je tek početak nakon koga ni ne naslućujete šta vas sve dalje čeka.

Grandioznost rudnika posetioca neprestano izenađuje. Pored svih do sada navedenih podataka, nikako ne treba zaboraviti veliki broj nestvarno lepih kapela. Jedna od najlepših i najposećenijih je kapela Svete Kinge, koju su tri rudara sa svojim pomoćnicima stvarali 67 godina! Kapela je napravljena u XIX veku i između ostalih lepota, zadivljujući su lusteri, kojih ima 5 i koji su prvobitno celi urađeni od kristala soli a kasnije su im dodati još neki kristali i sprovedena struja. Tonovi boja koje stvara svetlo kroz kristale soli je očaravajuća. Oltar, skupture, ukrasi u zidovima, reljefi, sve je urađeno od soli i u soli!

Pored ove, nikako ne treba zaboraviti da se pomenu i kapele Svetog Antonija, Nikole Kopernika, Svetog Krsta, Pjeskove Skale, kralja Kazimira Velikog, Varšave i mnoge druge.

Kada mislite da znate dosta o rudniku, idući sve dublje pod zemlju, shvatate da iznenađenjima i fascinaciji ni blizu nije kraj. Wieliczka ima najstariji muzej rudarstva na svetu. Veoma lepa postavka obuhvata alat, opremu i oruđe koju su rudari koristili tokom cele istorije rudnika.

Kada se spustite na dubinu od 210 m pod zemljom, nailazi se na sanatorijum koji se preporučuje za posetioce koji imaju problema sa alergijama, astmom, bronhitisom i još nekim zdravstvenim stanjima.

ZANIMLJIVOST: Rudnik je do sada posetilo preko 40 miliona turista iz celog sveta, a među najpoznatijima su Johan Volfgang Gete, Nikola Kopernik i Dmitrij Mendeljejev.

U samom rudniku ima dosta kafića gde se  možete okrepiti i odmoriti te nastaviti dalje da istražujete ovaj svet pod zemljom. Ima i jedan broj suvenirnica gde možete kupiti neki od minerala iskopanih u rudniku pa čak i skulpture isklesane u toj čuvenoj soli. Mi smo kupili jednu interesantu skulpturicu koja i dan danas krasi naš prostor u kući, a našem malom istraživaču Joci, s vremena na vreme dođe i kao slana lizalica.

Kada mislite da ste videli sve, iznenadi vas saznanje da se na 104 metara dubine nalaze dva podzemna jezera. Osim što su sama po sebi prizor, njih odlikuje i sjajna akustika. A da bi se u to svako uverio, domaćini su napravili malo iznenađenje. Naime kada se priđe jezerima sve je zatamnjeno, bukvalno se ništa ne vidi, a potom se pale svetla i kreću fantastične melodije najpoznatijeg poljskog kompozitora, Šopena. Ovo je teško prepričati. Kao i većina stvari u rudniku, ostavlja magičan utisak.

Kada se posle višesatnog istraživanja rudnika odlučite da je vreme da se vratite u realnost, u svet iznad zemlje, na površinu ćete se vratiti rudarskim liftom koji predstavlja i zaokruživanje jedne fenomenalne avanture.

Vjelička je definitivno prostor za koji je potrebno dosta vremena, da biste je posetili i doživeli do maksimuma. Opet, i ukoliko niste u mogućnosti da joj se do detalja posvetite, koji god deo da obiđete, ostaviće vas bez daha a sama činjenica da je sve što vidite napravljeno pod zemljom, samo pojačava utisak.