You are currently viewing Kako prepoznati pravi tirkiz

Kako prepoznati pravi tirkiz

Ako niste pažljivi, postoji verovatnoća da ćete kupiti nakit koji izgleda kao pravi tirkiz, ali je zapravo lažni. Proizvođači su danas izuzetno dobri u izradi lažnog tIrkiza od drugog kamenja, plastike, epoksi smole, magnezita, haulita itd. Način na koji čine da ovi drugi materijali izgledaju tako stvarno je korišćenje različitih boja i kombinacija materijala da bi se replikovao izgled tirkiza.

Još jedan način na koji pokušavaju da vam prodaju lažni tirkiz je mešanjem malih komada pravog tirkiza sa drugim mineralima ili materijalima kako bi lažni dragi kamen izgledao ubedljivije.

Na našem tržištu najzastupljenije su kopije tirkiza koje se prave bojenjem hovlita/haulita, ili još tužnije, oni koji se prave od jedne vrste plastike.

Postoji nekoliko stavki na koje treba obratiti pažnju kada pokušavate da utvrdite da li je vaš nakit napravljen od pravog tirkiza. Može biti teško da se razlikuje pravi kamen od lažnog, ali evo nekoliko saveta na šta treba obratiti pažnju.

Boja

Važan faktor je boja. Pravi tirkiz ima svetlo plavo-zelenu boju, dok lažni tirkiz, poznat i kao hovlit (howlite), može biti u širokom rasponu boja. Pravi tirkiz nikada neće biti ništa osim plavo-zelene nijanse, tako da ako neko prodaje “tirkiz” koji je ljubičaste ili neke druge neuobičajene boje, to nije pravi tirkiz.

Cena

Još jedan faktor koji treba razmotriti prilikom kupovine tirkiznog nakita je cena. Pravi tirkiz je relativno skup, pa će lažni tirkizni nakit biti mnogo pristupačniji. Ako naiđete na “neverovatnu ponudu” za pravi nakit, koja deluje previše dobro da bi bila istinita, verovatno tako i jeste. Verujte svom instinktu kada vidite jeftin nakit.

Izgled

Moguće je razlikovati pravi tirkiz od lažnog, pogledom i osećajem, ali to nije uvek najefikasniji način da se utvrdi autentičnost. Ponekad možete videti “nakupljanje boje” u pukotinama lažnog tirkiza, što je dobar znak da ste prevareni.

Test grebanja

Jedan od efikasnijih načina da se utvrdi da li je tirkiz pravi je test grebanja. Hovlit ili drugi materijali od kojih se pravi lažni tirkiz su mekši od pravog tirkiza. Lagano upotrebite nokat da ogrebete manje vidljivi deo kamena poput poleđine i ako se lako ogrebe, to je haulit. Ako ne možete ogrebati kamen, moguće je da je pravi tirkiz! Budite oprezni pri testiranju kako biste minimalno oštetili svoj komad nakita.

Test noktom

Prevucite nokat preko površine kamena. Ako možete da osetite udubljenja, šanse su da se radi o pravom tirkiznom kamenu. Lažni kamen je najčešće vrlo glatke površine.

Test sa sredstvom za skidanje laka za nokte

Nanesite malo sredstva za skidanje laka za nokte na vatu i obrišite kamen. Ako nije pravi kamen, boja će se skinuti sa howlite kamena i videćete plavu boju na vati. U suprotnom, kamen će ostati isti i neće biti nikakvih tragova na vati.

Da li je “stabilizovani tirkiz” pravi?

Da, “stabilizovani tirkiz” je pravi. Ali, tu postoji velika razlika od potpunog prirodnog kamena. On je jednostavno rečeno, tirkiz pomešan sa epoksi smolom. Ovaj proces se koristi kod komada pravog tirkiza koji nije dovoljno stabilan i postoji vervoatnoća da će pući prilikom obrade. Tada se ovakvi komadi utapaju u smolu koja mu daje privid kompaktnosti.

Test sečenja kamena

Kada isečete kamen na pola ili ga razbijete, saznaćete da li je u pitanju howlite ili tirkiz. Ako je unutrašnjost bela, to je definitivno howlite. Ovaj test je u redu probati kada imate celu nisku perlica za koje se tvrdi da su tirkiz, što je malo verovatno. Niske pravog tirkiza su poprilično skupe u odnosu na ovo što se nudi na našem tržištu. Dodajmo i to da u našoj zemlji još nismo bili u prilici da vidimo nisku pravog tirkiza.

Test zagrejane igle

Dobar način za testiranje da li je dragulj lažan ili ne je korišćenje testa igle. Za ovaj test potrebno je zagrejati iglu dok ne postane vruća. Nakon toga, jednostavno ubodite iglu u dragulj. Ako igla počne da sagoreva ili topi dragulj, to znači da je ovaj kamen verovatno napravljen od smole ili plastike.

Imajte na umu da je jedan broj ovih testova invanzivan i da svakako može da ošteti uzorke koje ste kupili. Ali, postavlja se pitanje da li i treba brinuti o komadu kamena koji je propao testiranjem, s obzirom da ste prevareni i nije ono što ste mislili da ste kupili.