You are currently viewing Žad – izuzetan mineral za nakit i ukrase

Žad – izuzetan mineral za nakit i ukrase

Žad je predivan mineral sa karakterističnim zelenkastim nijansama, koji se već hiljadama godina koristi za izradu nakita, skulptura i drugih ukrasnih predmeta. Ono što ga čini jedinstvenim je njegova tvrda i gusta struktura koja može da izdrži veliku količinu obrade i manipulacije. Žad se koristi u mnogim kulturama širom sveta kao simbol lepote, moći i prosperiteta.

Postoje dve vrste žada – nefrit i žadit (žadeit). Nefrit se smatra mekanijim od žadita i obično se pojavljuje u zelenim nijansama, dok žadit ima čvršću strukturu i dolazi u širokom spektru boja, uključujući bele, plave, ljubičaste, crvene i žute nijanse. Ove različite nijanse su postignute različitim mineralnim primesama, što je učinilo žad popularnim u dekoraciji i ukrasima u različitim kulturama širom sveta.

Kineska kultura ima dugu istoriju korišćenja žada u nakitu i dekoraciji. U Kini se žad naziva “Yu”, što znači kraljevski kamen ili kamen bogatstva. Kineska tradicija veruje da žad donosi sreću, dugovečnost i prosperitet. Kao takav, žad se i danas često koristi u kineskoj kulturi za izradu nakita i ukrasa, ali i u drugim zemljama Azije.