You are currently viewing Vršačka kula: Vredna donacija Davida Lazića

Vršačka kula: Vredna donacija Davida Lazića

U štampanom izdanju “Vršačke kule”, dana 3. septembra 2021. godine, izašao je članak povodom naše donacije minerala i fosila Gradskom muzeju Vršac. U nastavku p renosimo celokupan tekst iz novina.

Kolekcionar minerala i fosila koji je već više od jedne decenije administrator regionalne Fejsbuk grupe „Ljubitelji minerala i fosila“ i osnivač sajta i neformalnog udruženja kolekcionara minerala i fosila, kao i član Srpskog geološkom društva David Lazić, donirao je Prirodnjačkoj zbirci Gradskog muzeja značajnu količinu uzoraka fosila i minerala, kao i autentičnu geološku kartu iz 1929. godine.

“Prilikom posete Vaše Apoteke na stepenicama, juna meseca, dobio sam ideju i iskrenu potrebu da predložim donaciju uzoraka minerala i fosila koje sam lično, tokom poslednje decenije sakupio sa raznih lokaliteta u Srbiji, što je način da Vaša Prirodnjačka zbirka bude značajno povećana.”

U pitanju je cifra od 50 uzoraka fosila i minerala. Donacija obuhvata i uzorke iz sveta, a ne samo iz Srbije, kao što su ametist iz Brazila, vanadinit iz Maroka, fluorit iz Španije itd. Takođe, muzeju će biti poklonjena i autentična geološka karta iz 1929. godine, delo jednog od najznačajnijih geologa u našoj istoriji – Jovana M. Žujovića.

“Ovi dodaci paleontološkom i minerološkom delu Prirodnjačke zbirke Gradskom muzeju Vršac, pored nesporne naučne vrednosti, odlikuju se i vizuelnom atraktivnošću. Naša je namera da ovih 50 predmeta, ako ne svi, onda većina, budu pridodati postojećoj stalnoj postavci u Apoteci na stepenicama. Gradski muzej Vršac se kordijalno zahvaljuje Davidu Laziću i njegovoj porodici na ovom humanom gestu. Prilikom posete Gradskom muzeju Vršac, Davidu Laziću biće uručena i zahvalnica.” izjavila je Ivana Ranimirov, direktorka Gradskog muzeja Vršac.

Link ka PDF dokumentu