You are currently viewing Šta je opalit?

Šta je opalit?

Opalit je naziv koji se koristi (sve ređe) kao sinonim za obični opal (prirodni opal koji ne pokazuje igru boja) i kao marketinški termin koji se koristi za brojne veštački stvorene materijale koji imaju izgled sličan opalu, ali su sastavljeni od plastike ili stakla.

S obzirom da je sinonim “opalit” za običan opal skoro iščezao, baziraćemo se na termin koji je povezan sa sintetikom.

Dakle, opalit je sintetički proizveden materijal koji nalikuje na opal. On obično izgleda prilično jeftino, “plastično” i svakako nije predmet interesovanja ozbiljnih kolekcionara. Ali s obzirom da je tržište zatrpano ovim užasnim materijalima,tekst pišemo prvenstveno zbog početnika.

Veštačko stvoreni materijali nazvani opalit variraju od stakla i plastike koja imaju biserni ili opalescentni sjaj, do smola impregnirane plastike koja pokazuju pravu igru boja. Oni nemaju isti hemijski sastav i fizička svojstva kao prirodni opal. Umesto toga, jednostavno izgledaju kao prirodni opal. Iskusnom oku ovakve tvorevine mogu samo da izazivaju odbojnost.

Nepošteni trgovci dragim kamenjem često prodaju sintetički opalit po višim cenama. Nazivaju ga i egzotičnim imenima poput “mesečev kamen” i “morski opal”. Ispravno bi bilo da se na svakom sintetičkom uzorku koji se prodaje, jasno navede da se radi o sintetici. U protivnom bi trebalo smatrati ovakve prodavce prevarantima!