You are currently viewing Smaragdna alpska dolina Habachtal u srcu Europe
Smaragdna alpska dolina Habachtal

Smaragdna alpska dolina Habachtal u srcu Europe

Alpska dolina Habachtal u nacionalnom parku Hohe Tauern poznata je po jedinstvenom lokalitetu smaragda. Habachtal je smješten na području Grossvenediger grupe u Austriji, u čijoj blizini se nalaze dva alpska gradića Mittersill i Krimml. Krimml je posebno poznat po najvećim vodopadima u Europi.

U alpsku dolinu Habachtal do gasthofa Alpenrose vodi autobus koji se naziva Smaragdexpress, tako da u toku ljetne sezone dolazi dosta turista koji ispiraju smaragde ispred gasthofa Alpenrose. U gasthofu mogu se iznajmiti metalna sita za ispiranje smaragda u alpskom potoku.

Ispred gasthofa Alpenrose nalazi se vitrina sa alpskim mineralima koji su na prodaju.

Privatni rudnik smaragda nalazi se nešto više iznad gasthofa na nadmorskoj visini od oko 2100m, pristup do rudnika je neoznačenom planinskom stazom.

Habachtal je također poznat po lokalitetu kvarca čađavca Wiesbachrinne, titanitima i adularima sa lokaliteta Teufelsmuhle i prehnitima sa lokaliteta Prehnitinsel koji se nalazi iznad planinarskog doma Thuringerhutte (2240m).

U zadnjih 15 godina Habachtal sam posjetio četiri puta, od toga napravio sam dvije prelijepe alpske ture do planinarskog doma Thuringerhutte 2013. i 2016. godine.

Od gasthofa Alpenrose vodi planinarska staza do doma Thuringerhutte. Vrijeme uspona kroz dolinu Habachtal je oko 3 sata.

Iznad planinarskog doma nalazi se vrh Larmkogel (3022m) do kojeg treba oko 2,5 sata, a planinarska staza dalje se spušta preko prijevoja Larmkogelscharte u alpsku dolinu Hollerbachtal gdje je smješten planinarski dom Neue Further hutte pored alpskog jezera Kratzenbergsee.

Godine 2013. odradio sam kompletnu alpsku turu iz Habachtala u Hollerbachtal uz osvajanje vrha Larmkogel (3022m).

Okolina planinarskog doma nudi prelijepe panoramske poglede.

Habachtal završava sa glečerom Habachkees, a iznad glečera dominiraju vrhovi od Kratzenberga (3023m), Schwarzkopfa (2997m), Plattiger Habach (3214m) i Hohe Furleg (3244m).

Okolina glečera Habachkees nudi nalazište lijepih kristala kvarca, dok se sa lijeve strane glečera ispod vrha Kratzenberg nalazi poznati lokalitet prehnita koji se naziva Prehnitinsel.

Do Prehnitinsela vodi planinarska označena staza koja se nastavlja preko glečera i prijevoja Schwarzkopfscharte i spušta u drugu alpsku dolinu Innergschloss ispod Grossvenedigera.

Lokalitet je na oko 2600-2800 m, a teren je nepristupačan pa prilikom istraživanja treba biti jako oprezan.

Na lokalitetu minerala Prehnitinsel pored minerala prehnita mogu se naći lijepi centimetarski kristali adulara, kvarca, albita, aktinolita i laumontita.

Habachtal je prelijepa alpska dolina koju svakako planiram ponovno obići u budučnosti i istražiti još nepoznate lokalitete.