You are currently viewing Pravi ćilibar ili ne?

Pravi ćilibar ili ne?

Kako proveriti ćilibar (jantar)? Pošto ćilibar ima nekoliko jedinstvenih karakteristika, postoje različiti testovi koje možete sami obaviti kako biste utvrdili da li je pravi ili ne. Najčešće metode testiranja ove smole koja se svrstava u drago kamenje, navodimo u nastavku.

Vizuelni test ćilibara

Jedna od prvih stvari koju možete uraditi kada testirate ćilibar i nakit napravljen od njega je da ga testirate vizuelno. Prave perle od ćilibara imaju tendenciju da budu jedinstvene u svom izgledu, pa bi trebalo da tražite nepravilnosti prilikom njihovog pregleda. Neki uobičajeni nedostaci su male pukotine ili vazdušni mehurići. Takođe, kuglice bi trebalo da variraju u veličini, a oblik ne bi trebalo da bude uvek okrugao. Kada dodirnete ćilibar, on ima tendenciju da bude malo topao, što nije slučaj sa većinom drugih lažnih vrsta.

Test slanom vodom

Drugi efikasan test za identifikaciju pravog ćilibara od lažnog, je test slanom vodom. Da biste uradili ovaj test, trebaće vam oko 7 kašičica soli i čaša srednje veličine napunjena vodom. Dodajte dve kašičice soli u vodu i dobro promešajte dok se so potpuno ne rastopi. U sledećem koraku dodajte svoj dragi kamen od ćilibara u ovu vodu. Pravi ćilibar bi trebalo lako da pluta u ovoj vodi, dok će većina lažnih brzo potonuti. Glavni nedostatak ove metode je to što nije vrlo pogodna za testiranje nakita koji ima neki metal ili druge komponente u sebi.

Test trljanjem

Jedan od najjednostavnijih načina za razlikovanje ćilibara od kopala je test trljanjem. Budući da pravi ćilibar ima elektrostatička svojstva, može uhvatiti sitne komade papira ili prašine kada se dovoljno napuni elektricitetom. Da biste napunili ćilibar, potrebno je da ga umotate u krpu i trljate neko vreme (20-60 sekundi). U sledećem koraku, držite ovaj dragi kamen blizu vlasi kose. Ako vam kamen privlači kosu, to znači da je proizveden statički elektricitet i najverovatnije posedujete pravi ćilibar. Alternativno, ako se ćilibar nije napunio statičkim elektricitetom, već je postao lepljiv, to znači da je u pitanju kopal.

Kopal je prirodna smola koja se koristi u razne svrhe, poput proizvodnje lakova, kao mirisni sastojak u parfemima i kao sastojak u nekim tradicionalnim medicinskim tretmanima. To je mlađi oblik smole u poređenju sa ćilibarom i često se koristi kao jeftinija zamena, Kopal dolazi u različitim bojama, uključujući belu, žutu, smeđu i crvenu.

Test vruće igle

Još jedan način da se razlikuje pravi ćilibar od lažnog je test vruće igle. Da biste izveli ovaj test, potrebno je da zagrejete iglu i zatim je pritisnete na kamen. Ako igla prođe samo malo ili nastanu neke pukotine, to znači da je najverovatnije pravi ćilibar. Takođe, ako je u pitanju pravi ćilibar, trebalo bi da osetite miris sličan starom smolastom drvetu. Kada se isti test radi sa lažnim dragim kamenom, igla lako prolazi kroz njega i miris je ili plastičan ili je kao sveža borova smola (kopal). Glavna mana ovog testa je što može ostaviti mali trag koji je uzrokovan sagorevanjem.

Test ogrebotina

Test ogrebotina se obično primenjuje kada se testira manje skup ćilibar. Ovo je uglavnom zato što grebanje po ovom dragom kamenu može potencijalno da ga ošteti. Ovaj test može pomoći da se razlikuje obojeno staklo od ćilibara. Koristan je jer se staklene perle ne mogu ogrebati metalom, dok su prave perle od ćilibara dovoljno mekane da se na njima mogu napraviti ogrebotine. Dakle, ako možete da ogrebete perlu nakita, najverovatnije je da je to ćilibar, a ako niste u mogućnosti da to uradite, onda je verovatno lažan.

Test mirisa

Ovaj test može biti malo teži za osobe koje nisu dovoljno upoznate sa ovom prirodnom smolom. To je uglavnom zato što je potrebno znati razliku u mirisu između kopala i baltičkog ćilibara. Miris pravog baltičkog ćilibara obično je jači u poređenju sa kopalom. Ako imate posla sa nekom drugom vrstom lažnog ćilibara, trebalo bi da osetite miris plastike kada se perla zagreje.

UV test

Ovaj test može i da vas prevari, pa ga zato odvajamo od ostalih. Ponekad se ćilibar rastopi i pomeša sa plastičnim ili drugim vrstama smola, pa se i dalje vidi vrlo blagi fluorescentni sjaj koji potiče od sadržaja pravog ćilibara. Kopal je smola slična ćilibaru, ali to nije. Kopal je mnogo mlađi od ćilibara i neće fluorescirati pod UV svetlom.

Pre nego što izaberete jedan od ovih testova, važno je imati na umu da neki od njih mogu ostaviti tragove ili oštetiti vaš dragi kamen. Dakle, ako testirate skupe ćilibare ili nakit od njega, možda bi bilo bolje da obratite pažnju na ovo i odaberete bezbednije testove. Takođe, vredi obratiti pažnju na cenu, jer ono što je previše dobro da bi bilo istinito, obično i nije. Ako je nakit od ćilibara mnogo jeftiniji od većine konkurenata, to je dobar znak da nešto možda nije u redu. Ovo pravilo zapamtite, jer važi i za veliki broj drugog dragog kamenja i minerala (i fosila).

Alternativno, možete zatražiti od prodavca da vam pruži sertifikate o autentičnosti ćilibara. Ugledni i pouzdani inostrani prodavci neće imati problema da vam pruže ovu vrstu informacija.