You are currently viewing Nothing Lasts Forever

Nothing Lasts Forever

Početkom januara, u Beogradu je po prvi put prikazan dokumentarni film “Nothing Lasts Forever”, reditelja Džejsona Kona. Zahvaljujući našem poznatom gemologu Dušanu Simiću, odabrani krug ljudi je imao priliku da pretpremijetno pogleda film. Naravno, bili smo i mi na događaju.

Nećemo kvariti priču onima koji nisu odgledali Konovo ostvarenje, ali ćemo u kratkim crtama opisati radnju. Reditelj je, družeći se sa Dušanom Simićem, uplovio u svet industrije dijamanata do te mere da je u jednom momentu odlučio da uradi dokumentarac. Glavna tema filma je zapravo “rat” u samoj industriji, i podele koje su napravljene masovnom proizvodnjom i upotrebom sintetičkih dijamanata.

Veoma kritički, u više smerova, film prvenstveno gledaoca vodi do zaključka koji je nekima odavno jasan – dijamanti su zapravo nekada davno dobro postavljena MARKETING strategija. Ceo koncept i marketinški trik, koji decenijama plasira De Beers, “dijamanti su večni”, pada u vodu nakon ovog filma.

Odličan izbor sagovornika, gde su neki za “prirodno”, a oni drugi za “sintetiku”, sve vreme drži gledaoca budnim i fokusiranim. Kao šlag na tortu se pojavljuje i dizajnerka nakita Aja Raden, koja oštrim kritikama na temu dijamanata dodatno podiže tenziju i vodi do filmskog fotofiniša.

Za sve koji nemaju jasnu sliku o industriji vrednoj milijardama dolara godišnje, ali i za one koji žele da “utvrde gradivo”, toplo preporučujemo film. Da li su dijamanti večni?