You are currently viewing Ljepotica Bosanskih škriljavih planina – Zec

Ljepotica Bosanskih škriljavih planina – Zec

U geološki najstarije stijene ovih prostora ubrajaju se one koje potječu iz paleozoika, odnosno iz silurskog perioda. Ove stijene grade bosansko-hercegovačko škriljavo gorje koje čine Vranica, Bitovnja, Pogorjelica i Zec planina.

Uslijed dugotrajnih djelovanja endogenih potisaka  kao i magmatske aktivnosti, naslage škriljavog gorja metamorfizirane su i sada ih čine mramor, škriljac, metamoirfizirani dolomit i krečnjak. Ove naslage čine osnovnu podlogu ostalim naslagama iz paleozojskog geološkog razdoblja.

Zec planina i Vranica od Sarajeva su udaljene 65 km. Pristup planinama vodi preko Kiseljaka i Fojnice do sela Bakovići i Bistrica odakle do skijališta Brusnica na planini Vranici vodi dobar makadam dug 11km.

Skijalište Brusnica gdje je smješten i motel Brusnica nalazi se na nadmorskoj visini od 1586m. Motel Brusnica je glavno izhodište za Zec planinu i brojne vrhove planine Vranice uključujući Matorac(1937m) i udaljeno Prokoško jezero.

Na Zec planinu vodi markirana staza, sve do vrha Smiljeva kosa (1871m), koja je ujedno i najviši vrh Zec planine. Vrijeme planinarenja do Smiljeve kose iznosi 3h. Zec planina je također izvorište rijeke Vrbas koja spada među duže rijeke Bosne i Hercegovine.

Prema jugu Zec planina nadovezuje se na planinu Vitreušu(1919m), dok prema zapadu povezana je sa planinom Vranicom.

Ono što je značajno za Zec planinu su brojna nalazišta minerala, prvenstveno Bakarne jame koje su poznate iz doba Austrougarske. Bakarne jame su nalazište minerala cinabarita poznato iz davnina, a samo nedaleko od tog lokaliteta nalazi se još jedan lokalitet nazvan Rijetka kosa.

Rijetka kosa je stari rudnik barita koji je radio prije 30 godina, sada je nalazište napušteno. Na tom lokalitetu mogu se naći prekrasni uzorci malahita,azurita i kalcita sa baritom. U okolini ta dva lokaliteta ima još nekoliko manjih otkopa starih rudnika.

Svi ti rudnici smješteni su na oko 1700m sa južne strane najvišeg vrha Zec planine, Smiljeve kose.