You are currently viewing Lažni minerali

Lažni minerali

Lažni minerali su minerali koji nisu prirodni, već su proizvedeni od strane čoveka. To može biti prirodni mineral koji je čovek transformisao u drugi, ili potpuno veštački mineral. Ukratko, falsifikovanje može biti delimično (obrada uzorka) ili potpuno (uzorak kreiran od strane čoveka). “Fejk” minerali su uvek postojali, a njihovo tržište se veoma brzo širi.

Postoji mnogo primera “lažnjaka” u mineralogiji i gemologiji. Iako postoje kriterijumi za autentifikaciju minerala, ponekad je teško razlikovati lažne od pravih.

Neprirodni minerali se mogu napraviti na sledeće načine: u potpunosti proizveden mineral od strane čoveka, premazivanje, hemijske reakcije na kristalima, mehaničke izmene, zračenje, toplotna obrada i bojenje kristala.

Evo liste nekih popularnih, užasnih lažnih minerala:

Opalit

O opalitu smo već govorili na OVOM LINKU, pa prednost dajemo ostalim zvezdama užasnih sintetika i lažnih minerala.

Akva aura kvarc

Akva aura kvarc / Titanijum kvarc

Aqua Aura Kvarc ima jarko plavu boju, ali ta boja nije prirodna. Njegova površina je prekrivena metalom kako bi dobila metalik sjaj. Kristali koji su tretirani na ovaj način se koriste kao dragulji i u druge dekorativne svrhe.

Mogući premazi uključuju zlato, indijum, titanijum, niobijum i bakar. Drugi nazivi za kristale koji su tretirani uključuju: angel aura, flame aura, opal aura ili rainbow quartz.

Aqua aura se stvara u vakuumskoj komori od kvarcnih kristala i zlatne pare metodom taloženja pare. Kvarc se zagreva do 871 °C u vakuumu, a zatim se u komoru dodaje zlatna para. Atomi zlata se spajaju sa površinom kristala, što daje kristalu iridescentan metalni sjaj.

Bizmut

Bizmut

Bizmut se prirodno javlja, ali obično kao bezoblične (“bez kristalne strukture”) sive grudve i često u pratnji žutih ili zelenih oksidacijskih produkata.

Ovi kristali se prave u laboratoriji, tako što se omogući superohlađenoj tečnosti bizmuta da kristališe.

Kristali nikla

Kristali nikla

Kristali nikla mogu se formirati na žicama koje se koriste u postupku elektrodepozicije. Ove lažne kristale je lako uočiti. Ovakve prirodne forme nikla su izuzetno retke (obično se nalaze samo u meteoritima), a kada se pojave, vrlo su mali (1 mm prirodni kristal se smatra velikim).

Karborundum

Karborundum

Karborundum (silicijum karbid) se veštački proizvodi u velikim količinama kao abraziv. Većina se drobi i koristi za proizvodnju brusnih zrna i abrazivnih papira. Ovaj uzorak prikazuje grubo kristalizovane heksagonalne ploče silicijum karbida, sa tipičnim duginim bojama na površini.

Geoda galenita

Galenit geoda

Njihov oblik nije prirodan i proizvod su ljudskog rada. Stvoreni su korišćenjem prirodnih geoda koje su ispunjene galenitom.

Zeleni kvarc

Zeleni kvarc

Zeleni kvarc se može proizvesti u laboratoriji modifikacijom procesa korišćenog za proizvodnju velikih, visokokvalitetnih kvarcnih kristala za elektronske aplikacije. Proces uključuje zagrevanje kvarca sa vodom pod visokim pritiskom. To uzrokuje rekristalizaciju kvarca. Ako su prisutne druge supstance, one mogu biti uključene u nove kristale.

Opsidijan jarkih boja

Plavi opsidijan

Opsidijan je prirodno vulkansko staklo koje se formira kao izlazna eruptivna stena. Može biti crne, smeđe ili sive boje ili u kombinaciji, kao što su beli i crni “Snowflake” opsidijan (Opsidijan pahulja) i smeđi i crni “Mahogany” opsidijan.

Lažni opsidijani su jarkih boja: crvene, plave, zelene.

Ovo je mali broj lažnih minerala. Zapravo ih ima mnogo više. Budite oprezni i pokušajte da pronađete pouzdane prodavce. Znamo da je u Srbiji to jako teško, ali posavetujte se sa iskusnim kolekcionarima pre nego što se upustite u avanturu sa prevarantima.