You are currently viewing Konk biseri

Konk biseri

Prelepe i pastelne boje, konk biser je kalcijumski materijal proizveden od morskog puža – “kraljice konka” (Aliger gigas). Najčešće ružičaste boje i obično ovalnog oblika, najbolji primeri prikazuju talasastu strukturu “plamena” na površini i imaju kremast, porcelanski izgled i jedinstveni sjaj.

Procenjuje se da je potrebno oko 10.000 ovih morskih puževa da budu uhvaćeno pre nego što se pronađe jedan biser.

Za razliku od bisera sakupljenih iz školjki, konk biseri – poput drugih prirodnih bisera, uključujući Melo biser i gigantsku školjku – nisu sačinjeni od sedefa, supstance koja daje tradicionalnim biserima njihov iridescentni sjaj.

Veruje se da se konk biser formira kada iritant, često komadić lomljene školjke, uđe u puža – kraljicu konka, oko kojeg se formira kalcijumski koncentrat. Ovi koncentrični slojevi vlaknastih kristala se nakupljaju oko iritanta, na isti način kao što se kod ljudi formiraju bubrežni kamenci.

Za razliku od ostriga, koje se mogu otvoriti kako bi se otkrilo tačno mesto bisera, niko tačno ne zna gde se formiraju konk biseri zbog složene spirale strukture konka puža. Oni rastu unutar biserne kese u narandžastom plaštu kraljice konka i obično se nalaze istovremeno kada se meso izvadi iz školjke.

Aliger gigas žive među ležištima morske trave u toplim tropskim vodama Kariba, od Jukatana sve do Bermudskog trougla.