Fruškogorski “biseri”
Znak "Kozje brdo"

Fruškogorski “biseri”

Dogodilo se na današnji dan, pre tri godine. Od silne želje da otvorimo sezonu lova na kristale, prijatelj i ja smo se odlučili na ovaj pomalo sulud korak. Dan ranije smo se dogovorili da krenemo na teren “makar i cigle padale”. Ispostaviće se nešto kasnije da su nam još samo cigle i nedostajale.

Po naslovu već možete da zaključite da je meta bila Fruška gora. A na ovom ostrvu Panonskog mora, jedna od najpopularnijih tačaka za lovce na drago kamenje je Kozje brdo.

“Kozje brdo je važno nalazište juvelirskih mineralnih sirovina. Reč je o kalcedonu i ahatosno karbonatno-silicijskoj breči, hidrotermalnog porekla, koja se javlja u vidu žica brečaste strukture u jednom tektonski intenzivno definisanom, serpentinisanom i listvenitisanom ultrabazitskom masivu.”

Kozje brdo jeste najpopularniji ali po našem skromnom mišljenju, svakako nije i najbolji lokalitet na Fruškoj gori. Ima ih na desetine fenomenalnih, ali o tome ćemo u nekoj drugoj priči. Vratimo se na početak avanture.

Već na polasku iz Sremske Mitrovice, gde sam došao po prijatelja, naslućivalo se šta nas čeka kada krenemo na planinu. Ipak, tešili smo jedan drugog da nema razloga za brigu i da snega i ako ima, “sigurno nije zabrinjavajuće visok”. Naše lažne nade su pale u vodu onog trenutka kada smo se parkirali. Čekalo nas je pešačenje. Sneg je napadao mnogo više nego što je poželjno, kada se uzme u obzir da deo minerala treba tražiti po zemlji, koja se ne vidi.

Kako god, odustajanje nije bilo opcija. Pripremili smo se i polako uputili ka šumi. Ako na tren zaboravimo minerale, šuma koja okružuje lokalitet Kozje brdo je bila kao iz bajke. Mir, tišina, sve ušuškano pod snegom. U jednom momentu smo pronašli nekoliko suvih panjeva, seli, bez dogovora, i ćutali. Slušali tišinu, gledali kristale (snega) i ćutali. A onda već napunjeni energijom krenuli dalje.

Posle sat i po hoda, shvatili smo da je, koliko god sneg bio čaroban, uspeo da nas prevari. Promašili smo lokalitet za najamanje 4 km. Onako opijeni od prijatne hladnoće i celog mizanscena koji je priroda napravila, jednostavno smo hodali dok god smo imali snage. A onda otrežnjenje, pa pomalo i panika, obzirom da smo već dobar deo kratkog zimskog dana izgubili. Frenetično smo krenuli nazad. Tempo je bio višestruko brži. I nakon nešto manje od sata, u celoj onoj belini, ugledasmo “ogoljeno” brdo – Kozje brdo.

Ubrzano smo i nastavili. Raspakovali se i krenuli da istražujemo okolinu. Gledanje u zemlju je bilo nemoguće zbog snega, pa smo svu pažnju usmerili ka brdu. Obzirom da je ovaj lokalitet prebogat karbonatno-silicijskim oniksom jako lepih šara, nemoguće je ostati praznih ruku. Zapravo, možete da birate šta ćete da ponesete. Posebno ukoliko se na ovu avanturu odlučite u lepšim delovima godine.

Pronašli smo veoma lepe uzorke već pominjane kombinacije, nekoliko kalcedona, jednu malu ali fenomenalnu geodu kvarca/kalcedona i ono što je najbitnije, pronašli smo mir. Bar na tih nekoliko sati.

Kako smo zadovoljili avanturistički duh, procena je bila da je vreme da se polako vraćamo. Dan je kratak, a zaključili smo već, sneg varljiv. Nije bilo pametno više gubiti vreme u šumi.

Ispraznili smo kantu za smeće koja je postavljena u neposrednoj blizini brda a koja verovatno nije ispražnjena od jeseni, i počistili za sobom. Pokupili malo uzoraka za kolekcije, poklone i obradu i krenuli polagano nazad u bazu.

Kada se sagleda ceo dan, bez obzira što smo imali peh, te izgubli nekoliko dragocenih sati, mogu reći da ću ovaj teren pamtiti po tišini, beskrajnoj i prijatnoj belini, i miru koji nam je priroda pružila.

Ukoliko se odlučite za avanturu po snežnom vremenu, sa lokalitetom duboko u šumi, koristite GPS koordinate i dobro procenite vreme potrebno za povratak. Čak i tereni na kojima ste više puta bili, kao što je to bio slučaj sa nama, vrlo lako mogu da vas zavaraju ako prvi put idete po snegu.

David Lazić

Po vokaciji umetnik i IT stručnjak. U duši prirodnjak, avanturista i GemHunter. Posvećen porodici, prijateljima i prirodi. Ponosni osnivač GemHunters.rs

Napišite komentar